Історія виноробства.

Вже в дуже давні часи, ще первісні доісторичні люди помітили, що всякий солодкий сік плодів, ягід або інша солодка рідина, залишені про запас, швидко змінюються і набувають особливі властивості веселити людини, збільшувати його сили і виробляти приємне сп'яніння.

Так вже в кам'яному столітті люди готували п'янкі напої з соку малини і ожини, а в бронзовому столітті для цієї ж мети служив сік кизилу. З часом люди помітили, що найкращий, більш смачний, п'янкий напій виходить з соку винограду, і тому стали розводити виноградну лозу і поступово покращувати її якості для отримання найкращого напою.

Приготування п'янких напоїв з соку винограду було досить широко поширене майже у всіх древніх народів, наприклад, у Єгипті виноградарство було вже відомо за 10000 років до нашої ери, як це підтверджують зображення, начиння і інші пам'ятки давніх культур, які знаходять при розкопках стародавніх міст.

У різних народів цей п'янкий напій носив різні назви: у стародавніх євреїв він називався жаин, у персів - ангур, у древніх вірменів - гини і т. д. Всі ці назви, однак, не втрималися, а вціліло лише назву яке дали п'янкому напою первісні римляни. Вони назвали його вином (латинською - винум), виробляючи це слово від слова віс, що означає силу. І під цією назвою вино відомо тепер повсюдно всім людям.

Але дуже довгий час люди не знали, чому всякий солодкий сік, а в особливості виноградний, в короткий час перетворюється у вино, яке п'янить людини. Так як наука тоді була слабо розвинута, то на допомогу прийшло марновірство, і люди вирішили, що сік плодів стає п'янким вином від того, що в ньому поселяється особливий дух, який у римлян називався спірітус вини, у німців - вейнгеист, у арабів - алкоголь. Тому вино і всі подібні йому п'янкі напої, як пиво, мед, кумис і драговина, стали називати спиритуозными або спиртним напоями.

З плином часу, у міру вивчення людиною законів природи, це марновірство було зруйновано, і вже в VIII столітті алхіміки вміли виділяти з вина то речовина, яка надає йому п'янке властивість. Цю речовину було названо спиртом або алкоголем, і під цими назвами воно відоме і нині. Але внаслідок яких причин і як утворюється у фруктовому соці цей спирт, ще дуже довгий час людству не було відомо. Лише в XIX столітті (в 1809 році) хімік Бехер відкрив, що спирт утворюється під час бродіння цукристих речовин.

В даний час під назвою натурального вина розуміють лише таке вино, яке приготовлено бродінням чистого виноградного, фруктового або взагалі рослинного соку, без додавання яких би то не було сторонніх, не містяться в соку речовин. Однак, в необхідних випадках дозволяється додавати до соку воду, цукор (або мед), чистий спирт, але в таких випадках вино хоча і залишається натуральним, але повинно бути названо розбавленим, підсолодженим (або медовим або медово-фруктовим), спиртованным.

Ненатуральними або штучними винами називаються всі ті напої, які приготовані простим розведенням спирту водою з добавкою різних пахучих і барвних речовин і кислоти.